Ik ben nog voor mijn nummer in dienst geweest, dat was vroeger zo.

Ze maakten daar een kerel van je vertelden ze je, ik moet toegeven dat in vergelijking met de huidige jeugd er inderdaad wel een andere gedachten lijn in mijn hoofd zit.

Maar goed eerst keuren, Dit gebeurde in Amsterdam Oost op de Oranje Nassau kazerne, Deze bestaat inmiddels niet meer, Het is nu een appartementen compex. Overigens nog wel met dezelfde naam.

De Oranje Nassau Kazerne

Aan de Oostkant van de Binnenstad van Amsterdam liggen tegen de Singelgracht, ter weerszijden van de Muiderpoort, een serie kazernes en opslagplaatsen voor militaire doeleinden. Deze kazernegebouwen en magazijnen zijn in de loop van de 19e eeuw aangelegd tegen de toenmalige stadswal, die de begrenzing vormde van de laatste grote uitleg van de stad in de 17e eeuw (1662).

Ze waren een onderdeel van de Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie  die onder water moest worden gezet als de vijand de stad zou naderen. De grootste van deze gebouwen is de Oranje Nassau Kazerne die, met een aaneengesloten gevelwand van  278 meter lengte, dit deel van de Sarphatistraat domineert.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie werd gebruikt van 1815 tot 1940. Het grote verschil met de Oude Hollandse Waterlinie is dat de stad Utrecht beschermd werd. Veel van de oude forten zijn open voor publiek. … Ook komen er nieuwe forten bij, zoals Fort Kijkuit en Fort Ronduit ten noorden van Naarden.

Ik moest mij daar om 08.00 uur melden, en hij bestond hoofdzakelijk uit een medische keuring, plasje , bloeddruk, reflexen enz. Waarna een praatje volgde, hoofdzakelijk over de thuis situatie en of ik ergens bezwaar tegen wou maken. Nou ik had geen bezwaar en zei dat ik het wel over mij heen zou laten komen. Ik werkte op dat moment als Timmerman en misschien had ik voor mijzelf wel het idee dat het tijd werd voor wat anders.

Nou dat tijd voor wat anders zou later in een compleet nieuw beroep uitmonden, maar dat wist ik toen natuurlijk nog niet.

Na zo’n half dagje mag ik gaan en zou nog bericht krijgen of ik geschikt bevonden was, Het was 1977 en ik was net 18 jaar geworden.

Goed afwachten dus, en lees meer over mijn diensttijd in een volgend verhaaltje.

Lees hier meer over de Oranje Nassau kazerne

Lees hier het volgende verhaal over mijn diensttijd Deel2

Door Gerrie